• Breaking News

    Tuesday, April 11, 2017

    Cumin poppy cataract

    Today I am going to share with you an another traditional Bangladeshi recipe. It's Cumin poppy cataract. I hope you will find the recipe exceptional & enjoy it.

    Ingredients:


    Cataract: 500 gm
    Cumin paste: 1 TSP
    Cumin 1/2 TSP
    Black cumin: A pinch
    Poppy paste: 1 TSP
    Onion paste: 1.5 TSP
    Yellow powder: a little
    Chilly powder: 1 TSP
    Coriander powder: 1 TSP
    Salt: As needed 
    Sugar: A little
    Green chilly: 3/4 pieces
    Oil: 1/2 Cup 

    Instructions: 


    At first, peel the shell of cataract and drop the inner soft part and beans. then fry in the pan mixing with yellow powder & salt as taste. then keep the fried cataract in a pot.

    Now do the seasoning of cumin & black cumin in the same pan with a little oil. 

    Now fry the onion paste properly and give cumin paste, yellow powder, chilly powder, Coriander and salt according to the taste of spicy.

    Now make a mixer with poppy & 2 TSP of water and pour it into the ready spicy. 

    Cook on medium heat for two minutes. When boiling, place and play with the fried cataract for five minutes. 

    Reduce the heat and cover with lid.

    When the soup-stained will become smeared with the cataract, play with a little sugar and serve.  


    উপকরণ :

    পটল ৫০০ গ্রাম
    জিরে বাটা ১ চা চামচ 
    আস্ত জিরা আধা চা চামচ 
    কালোজিরা এক চিমটি 
    পোস্তবাটা ১ টেবিল চামচ 
    পেয়াজবাটা দেড় টেবিল চামচ 
    হলুদগুঁড়া অল্প 
    মরিচগুঁড়া এক চা চামচ 
    ধনেগুঁড়া এক চা চামচ 
    লবন পরিমাণমতো 
    চিনি অল্প 
    কাঁচামরিচ ৩/৪ টি 
    তেল আধাকাপ 

    প্রনালী : 

    প্রথমে পটলের খোসা ফেলে মাঝখান চিড়ে ভেতরের নরম অংশ ও বিচি ফেলে দিতে হবে। হলুদগুঁড়া ও পরিমাণমতো লবন দিয়ে মেখে তেলে ভেজে নিন। একটি বাটিতে ভাজা পটল তুলে রেখে দিন। 

    একই কড়াইয়ে আধাকাপ থেকে অল্প তেল দিয়ে এতে অাস্ত জিরা ও কালোজিরা ফোড়ন দিন। পেয়াজবাটা দিয়ে ভালোকরে ভেজে নিয়ে এতে জিরাবাটা, হলুদগুঁড়া, মরিচগুঁড়া, ধনেগুঁড়া দিয়ে পরিমাণমতো লবন দিন মশলার আন্দাজমতো। 

    এখন পোস্তবাটায় দুই টেবিল চামচ পানি দিয়ে গুলে নিয়ে মশলায় দিন। আঁচ মাঝারী রেখে রান্না করুন দুই মিনিট। ফুটে উঠলে ভাজা পটলের টুকরো গুলো দিয়ে নেড়েচেড়ে রাখুন আরো পাঁচ মিনিট। 

    ঢাকনা দিয়ে ঢেকে আঁচ কমিয়ে দিন। তেল ছেড়ে ঝোল পটলের সাথে মাখা মাখা হয়ে এলে অল্প চিনি দিয়ে নেড়ে পরিবেশন করুন।

    No comments:

    Post a Comment