Dear Bengali recipe lovers. Today I am going to share another traditional Bangladeshi recipe for you. It's Eel Fish Soup Korma. I hope you will like the recipe & enjoy it.
Ingredients:Eel Fish: 8/1o Pieces
Onion Chopped: 1/2 TSP
Garlic Paste: 1/2 TSP
Garlic Paste: 1/2 TSP
Ginger Paste: 1 TSP
Cumin Paste: 1/2 TSP
Yellow Powder: As needed
Coriander Powder: 1/4 TSP
Dry Chilly Powder: 2 pieces
Green Chilly pieces: 4 pieces
Coriander Powder: 1/4 TSP
Dry Chilly Powder: 2 pieces
Green Chilly pieces: 4 pieces
Tomato Pieces: 4/5 pieces
Coriander leaf: As needed
Salt: As needed
Oil: 4 TSP
Instructions:
Fry with onion pastes with oil in the pot as brown. Now give Garlic paste, Ginger paste, yellow powder & Coriander powder.
Mix a little cumin paste with water.
Singe the spices with water and salt as needed.
Cover after stirring with coriander leaf chopped, tomato chopped and fish.
Keep the wave medium heat.
It will be ready for serve when some oil will be flooded like light soap.
উপকরণ :
বাইন মাছ ৮/১০ টুকরো
পেয়াজকুচি ১/২ টেবিল চামচ
রসুনবাটা আধা চা চামচ
আদাবাটা এক চা চামচ
আধা চা চামচ
ধনেগুঁড়া এক চা চামচ
হলুদগুঁড়া পরিমাণমতো
মরিচগুঁড়া সিকি চামচ
কাঁচামরিচ ফালি চারটি
টমেটো ফালি চার /পাঁচ টুকরো
ধনেপাতা পরিমাণমতো
লবন স্বাদমতো
তেল চার টেবিল চামচ
প্রনালী :
কড়াইয়ে তেল দিয়ে পেঁয়াজকুচি দিয়ে বাদামি করে ভেজে নিন। এতে রসুনবাটা, আদাবাটা সহ হলুদগুঁড়া, মরিচগুঁড়া, ধনেগুঁড়া দিন। অল্প জিরাবাটা পানিতে গুলে দিন।
পরিমাণমতো পানি ও লবন দিয়ে মশলা কষাতে দিন।
ধনেপাতা ও টমেটো কুচি এবং মাছ দিয়ে নেড়ে ঢেকে দিন।মাঝারী আচে রাখুন। অল্প ঝোল হয়ে তেল ভেসে উঠলে নামিয়ে পরিবেশন করুন।
No comments:
Post a Comment