Pea is one of the most famous food in our country. In this recipe, you will find a variation and different taste of Pea with your favorite Chicken. let's see this bengla recipe called Pea Chicken Recipe and enjoy whenever you cook.
Ingredients:Pea: 250 gm
Boneless chicken: 250 gm
Carrot Cubes: 1 piece
Tomato: 1 piece
Onion Paste: 3 TSP
Garlic Paste: 1 TSP
Ginger Paste: 1/2 TSP
Yellow Powder: As needed
Coriander Powder: 1 TSP
Green chilly: 4/5 pieces
Black Cumin Paste: 1 TSP
Cumin: A pinch
Coriander Leaf: As your wish
Cardamom: 4 Pieces
Cinnamon: 2 Pieces
Oil: 1/2 Cup
Salt: As needed
Beresta: for designing
Instructions:
Soak the Pea in water for whole night. Boil for 15 minutes with a little Yellow powder, salt & grated carrots. Do the seasoning in a pot with Cumin, Cardamom & Cinnamon.
Spices and the chicken will have to be sung together.
Now give Yellow, ginger paste, Coriander Powder, Yellow & salt as needed.
It is good to give some Coriander Leaf for a nice smell when the chicken is sung.
Cover for five minutes. Give the boiled Pea stirring properly when the water out of the chicken.
Increase the heat of the wave when 3 measurement cup of water is given.
Turn the heat of the wave into the medium when exposed and pour the chopped Tomato & Green chilly.
Cover with Coriander Leaf. After 10 minutes your delicious Pea Chicken Recipe will be ready when the soap will be stained.
Enjoy and serve the food.
উপকরণ :
মটর ২৫০ গ্রাম
চিকেন ২৫০ গ্রাম (বুক ও রানের অংশ ছোট ছোট করে কেটে নিতে হবে)
গাজর কিউব করে কাটা :১ টি
টমেটো ২ টি
পেয়াজবাটা ৩ টেবিল চামচ
রসুনবাটা ১ চা চামচ
আদাবাটা ১ ১/২ টেবিল চামচ
জিরাবাটা ১ চা চামচ
আস্তজিরা এক চিমটি
কালোজিরা এক চিমটি
হলুদগুঁড়া পরিমাণমতো
ধনেগুঁড়া এক চা চামচ
কাঁচামরিচ ৫/৬ টি
ধনেপাতা ইচ্ছেমত
এলাচ ৪ টি
দারচিনি দুই টুকরো
তেল ১/২ কাপ
লবন পরিমাণমতো
বেরেস্তা সাজানোর জন্য
প্রনালী :
মটর সারারাত পরিমাণমতো পানি দিয়ে ভিজিয়ে রাখুন। অল্প হলুদ, লবন ও গাজরকুচি দিয়ে ঢেকে পনেরো মিনিট সিদ্ধ করুন। হাঁড়িতে তেল দিয়ে আস্ত জিরা ও কালোজিরা ও এলাচ, দারচিনি ফোঁড়ন দিন।পেয়াজবাটা, আদাবাটা, রসুনবাটা দিয়ে চিকেন দিন। মশলা ও চিকেন একসাথে কষাতে হবে।এখন জিরাবাটা সহ হলুদ, ধনেগুঁড়া ও পরিমাণমতো লবন দিন। চিকেন কষানোর সময় অল্প ধনেপাতা দিলে ভালো ঘ্রাণ হয়। পাঁচ মিনিট ঢেকে দিন। চিকেন থেকে পানি বের হলে ভালো করে নেড়ে সিদ্ধ মটর দিন। মেজারমেন্ট কাপে তিন কাপ পানি দিয়ে নেড়ে আঁচ বাড়িয়ে দিন। ফুটে উঠলে আঁচ মাঝারী করে টমেটো কুচি, কাঁচামরিচ দিন। লাগলে অল্প লবন দিন। ধনেপাতা দিয়ে ঢেকে দিন। দশ মিনিট পর ঝোল মাখা হয়ে আসলে নামিয়ে চাইলে অল্প ছড়িয়ে পরিবেশন করুন
No comments:
Post a Comment