• Breaking News

    Sunday, March 5, 2017

    Tamarind Hilsa Fish Recipe

    Fish is the most Nutrient dense food in the whole world. Hilsha is one of the most delicious food specially for Bengali because it's national fish of Bangladesh. Our today's collection is a special recipe in both Bengali and English language. All Bengali Recipe, Bangla recipe, Bangladeshi ranna, Bd rann ghar and etec lover will find this delicious recipe very easy to cook and testy.  


    Ingredients: 

    Tamarind syrup: 1/2 cup
    Onion paste: 1.5 TSP
    Garlic paste: 1 TSP
    Yellow powder: a little
    Coriander powder: a little
    Chilly powder: 1 TSP
    Salt as needed
    Water: 1 cup
    Mustard Oil: as needed

    Instructions: 

    At first, stitch the Garlic paste in the pot with oil.Then fry with Onion paste so that there is no raw smell. 

    Now make scrambled with yellow powder, chilly powder, coriander powder and salt. Cook the spices for five to seven minutes in mild hit with a little water and tamarind syrup. 

    Now pour the smeared with yellow powder Hashish fish pieces into spices. Cook in mild hit with 1 to 1/2 water.

    Reduce the heat when boiling will be started. Now serve the tamarind flavored Hilsha when the stained smear oil will be floated. 


    উপকরণ : 


    ইলিশ মাছ পেটিসহ ৬/৭ পিস
    তেঁতুল গোলা ঘন করে আধাকাপ (টক কম চাইলে কম)
    পেয়াজবাটা দেড় টেবিল চামচ
    রসুনবাটা এক টেবিল চামচ
    হলুদগুঁড়া অল্প
    ধনেগুঁড়া সামান্য
    মরিচগুঁড়া ১ চা চামচ
    লবন স্বাদমতো
    পানি এক কাপ [  ঝোল বেশি রাখতে চাইলে আরো পানি দিতে পারেন।]
    সরিষার তেল পরিমাণমতো 


    প্রনালী : 

    হাঁড়িতে তেল দিয়ে প্রথমে রসুনবাটা ফোঁড়ন দিন। তারপর পেয়াজবাটা দিয়ে হালকা বাদামি করে ভাজুন যাতে মশলার কাঁচা গন্ধ না থাকে। 


    এখন হলুদগুঁড়া, মরিচগুঁড়া, ধনেগুঁড়া ও পরিমাণমতো লবন দিয়ে মশলা ভুনা করুন। অল্প পানি ও তেঁতুল গোলা দিয়ে পাঁচ থেকে সাত মিনিট মৃদু আঁচে মশলা রান্না করুন। 


    এখন আগে থেকে হালকা হলুদগুঁড়া দিয়ে মাখিয়ে ভাজা ইলিশ মাছের টুকরো গুলো মশলায় ছেড়ে দিন। এক থেকে দেড় কাপ পানি দিয়ে মাঝারি আঁচে রান্না করুন। 


    ফুটে উঠলে আঁচ কমিয়ে দিন। মাখা মাখা হয়ে তেল ভেসে উঠলে পরিবেশন করুন তেঁতুলের টকে স্বাদের ইলিশ।

    No comments:

    Post a Comment