• Breaking News

    Wednesday, January 25, 2017

    how to cook baigan dal

    If you want to know how to cook baigan dal , then follow this easy recipe in Bengali.We know you are searching on the internet for Bangladeshi traditional recipes, Bengali recipes, easy Bangla recipe and etc.

    Our today's collection is special eggplant dal. I believe you will definitely love and share our recipe to your favorite one.

    Ingredients:

    Two cups of lentil
    Ten / twelve pieces of eggplant slice
    Two tablespoons of Onion chopped
    Two garlic (chopped as medium-sized)
     P ieces Garlic : 5 p
    One tablespoon Ginger Paste
    Yellow powder as needed
    One teaspoon coriander powder
    Chilly powder a little
    Four chili
    Four dry chili
    A few tablespoons of coriander beresta
    A pinch of whole cumin
    Salt as taste  
    A small amount of oil


    Instructions:


    Make a mixer with Eggplant slice, yellow powder, chili powder, salt, and sugar, & spices and fry light. Keep up Roast separate bowl. Make Beresta with oil in the same pan. Fry garlic and dry chili powder as red.
    Fry onion chopped & garlic chopped as red in a pot. Now pour dal which is soaked more than half an hour with ginger paste and all other powder spices. And play with the amount of salt. Boil with three cups of water. Cover with lid for ten to fifteen minutes.

    When boiling, reduce the heat pulses with coriander. When the first branch of the thick smear stained with fried eggplant mixed with gently so that it will not break the branches.

    Reduce the heat for more five minutes and add the chili and garlic pieces.

    Now serve with coriander and dried pepper with the great taste of the eggplant dal.

    It can be served in breakfast with bread or parota.

    ⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁⇁

    উপকরণ :

    মসুর ডাল দুই কাপ
    বেগুন ফালি দশ বারো টুকরো
    পেঁয়াজকুচি দুই টেবিল চামচ
    রসুন দুইটা (কুচি করে নেয়া মাঝারি সাইজের)
    রসুন কোয়া পাঁচটি
    আদাবাটা এক টেবিল চামচ
    হলুদগুঁড়া পরিমাণমতো
    ধনেগুঁড়া এক চা চামচ
    মরিচগুঁড়া অল্প
    কাঁচামরিচ চারটি
    শুকনামরিচ চারটি
    ধনেপাতা অল্প বেরেস্তা এক টেবিল চামচ
    আস্ত জিরা এক চিমটি
    লবন স্বাদমতো
    তেল পরিমাণমতো

    প্রনালী :

    বেগুন চিরে ফালি করে হলুদগুঁড়া, মরিচগুঁড়া, লবন ও চিনি মাখিয়ে হালকা ভেজে নিন। ভেজে তুলে আলাদা বাটিতে রাখুন। একই কড়াইয়ে আরো তেল দিয়ে বেরেস্তা করে নিন। শুকনামরিচ ও রসুন কোয়া লাল করে ভেজে তুলুন।

    একটি হাঁড়িতে পেঁয়াজকুচি, রসুনকুচি দিয়ে লাল করে ভাজুন। আদাবাটা সহ বাকি সব গুড়া মশলা দিয়ে একঘন্টা আগে ভিজিয়ে রাখা ডাল দিন। পরিমাণমতো লবন দিয়ে নেড়েচেড়ে দিন। তিন কাপ পানি দিয়ে ফুটতে দিন। ঢাকনা দিয়ে ঢেকে রাখুন দশ পনেরো মিনিট।

    ডাল ফুটে উঠলে ধনেপাতা দিয়ে আঁচ কমিয়ে দিন। ডাল ঘন মাখা মাখা হয়ে এলে আগের ভাজা বেগুন দিয়ে আলতো করে ডালের সাথে মিশিয়ে দিন যাতে না ভাঙে।

    আরো পাঁচ মিনিট আঁচ কমিয়ে রেখে কাঁচামরিচ ও আস্ত রসুন কোয়া গুলো দিয়ে ঢেকে দিন।
    নামিয়ে ধনেপাতা ও শুকনো মরিচ দিয়ে পরিবেশন করুন দারুন স্বাদের এই বেগুন ডাল।

    রুটি বা পরোটার সাথে নাস্তায় পরিবেশন করতে পারেন।

    No comments:

    Post a Comment