If you love Babgladeshi Traditional Recipies, if you can think that we should give an effort to protect our all traditional recipes and Pitha fastival, then have look on our blog. We try to cover all kinds of Bangladeshi rannbanna tips, BD Ranna ghor, Top Bengali Recipes, Bangla Recipe, Bengali Food, Bengali Coocking Recipe or any Other topics you love to search for. Today I am going to share the best and easy way of making suji Rosh Pitha in Both English and Bengali Language. If yow want to know how to make suji rosh pitha, then read this easy recipe. Hope you will love the Article and Share on your Social Timelines.
Name: Sujir Rosh Pitha
Ingredients:
Suji (semolina): 3 cup
Flour: 2 tsp
Liquid Milk: 2 Cup
Egg :1
Egg :1
Sugar : 1 cup
Green Cardamom powder: 1 pieces
Cinnamon powder: A little
Clarified butter/Ghee/Oil :1 tbs
Oil for deep fry
Instructions:
Boil Two cups of liquid milk on the stove, putting the firewood.When start to boil add semolina and mix it nicely and low the flame. after becoming more boiled, add flour and take down.
Transfer the dough to a saucepan. When it becomes cool, add some oil in your hands and knead it very well until it well combined and The dough becomes soft. Now make a mixture with eggs,Cardamom and Cinnamon powder.
Now knead this dough again with the egg mixture.
Add some Clarified butter/Ghee/Oil in your Nakshi frame. Now design your pitha by taking some dough as you like. Design all Nakshi pitha with your Nakshi frame in the same way.
Fry them in hot Oil at medium to low heat until they are golden brown. You can fry in full brown if you want.
In a large saucepan, add 1 cup sugar. Add cardamom and half cup of water. Then Cook them and Stir occasionally until it becomes a thick sugar syrup. Turn off the heat.
Transfer the pithas into sugar syrup and soak them for at least 5-6 hours. If soaked well, the pithas will be soft.
Now serve your inside soft and outside crispy semolina (sujii) Rosh pitha .
সুজি ৩ কাপ \
ময়দা ২ টেবিল চামচ
তরল দুধ :২ কাপ
ডিম একটি
চিনি এক কাপ
এলাচ 2 টি
দ্বারচিনি গুঁড়া অল্প
অল্প তেল
লবণ পরিমানমত
প্রনালী : চুলায় দুই কাপ বা প্রয়োজনমত তরল দুধ বসিয়ে জ্বাল দিন। গরম হয়ে ফুটে উঠলে সুজি দিয়ে রুটির কাইয়ের মত করুন। বেশী নরম হয়ে গেলে ময়দা দিন। নামিয়ে নিন।
হাত দিয়ে ভালো করে মাখিয়ে নিতে হবে যাতে কোন দলা না থাকে। ডিম ভেঙে এতে এলাচ ও দ্বারচিনি গুঁড়া দিন। এখন সুজির কাইয়ে অল্প অল্প করে ডিম দিয়ে আবার ভালো করে মাখাতে হবে।
পিঠার নকশি সাজে তেল অথবা ঘি লাগিয়ে নিন। অল্প অল্প করে সুজির কাই থেকে নিয়ে সাজে বসিয়ে পছন্দমত ডিজাইন করে নিন।
সব গুলো পিঠা পিঠার সাজে ফেলে এভাবে নকশি করে নিন। চুলায় তেল গরম করে হালকা আঁচে পিঠা গুলো বাদামি করে ভেজে নিন।
চাইলে গাঢ় বাদামি করে ও ভেজে নিতে পারেন। এক কাপ চিনি ও অাধাকাপ পানি এলাচ দিয়ে ঘন সিরা করে নিন।
ভাজা পিঠাগুলো সিরায় দিয়ে ডুবিয়ে রাখুন আধাঘন্টা চল্লিশ মিনিট। এতে পিঠার ভেতরে চিনি পৌঁছায়।
পরিবেশন করুন ভেতর সফট আর বাইরে টা ক্রিসপি সুজির রস পিঠা।
No comments:
Post a Comment